Hogy ne nézz teljesen értetlenül, ha meglátsz az utcán egy Mazda MX-5-öt. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Ez itt a Miata mániákusok kiskátéja.

Az Indexen néha olvasható kérdezz-felelek formában egy szájbarágó az aktuális közéleti témákról, ez adta az ötletet, hogy én is összeszedjek néhány dolgot a Miatával kapcsolatban s leírjam hasonló stílusban. Ha valaki képbe szeretne kerülni, itt mindent megtudhat (remélem). Mivel nem vagyok guru, ezért arra biztatok mindenkit, hogy írjátok meg a véleményeteket, ha valamit kihagytam, akkor azt folyamatosan pótolom. A célom az, hogy a legsűrűbben előforduló kérdésekre itt választ kapjanak a típus iránt érdeklődők. Köszi.

K: Álljunk meg egy pillanatra! Tisztázzunk valamit: most MX-5 vagy Miata?

V: Mind a kettő elnevezés helyes, az amerikai piacon MX-5 Miata néven ismert, Japánban és Óceánia környékén Eunos néven szállították.

K: Amerikában is árulták? A nagy gépek hazájában ilyen pici kabriót?

V: Igen, a legnagyobb felvevőpiaca az USA volt. Egyébként meg roadster, nem kabrió.

K: Roadster? Az meg mi?

V: A 60-as években Angliában terjedtek el ezek az autók. Két ülés, nyitható tető, orrmotor, hátsókerékhajtás. Van elsőkerékhajtással is kétüléses autó, amit roadsterként kategorizálnak, de ez szigorúan véve inkább kabrió.

K: Jó, roadster. Azt tudom, hogy van „kacsintós” lámpával is, meg fixen beépített, ez miért van?

V: 1989 óta gyártják, az 1. generációt erről az általad nevezett „kacsintós” lámpáról lehet megismerni. NA a kódjele, az alvázszám JMZNA kezdőbetűi után. 1998 óta nincs bukólámpa, a 2. generációt NB-nek is nevezik. 2005 óta van a 3. gen, nem fogod kitalálni, NC-nek is hívják. Itt bővebben is olvashatsz róla.

K: Azt olvastam valahol, hogy a legtöbbet eladott kétüléses kocsi, a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. Mi a titka?

V: 50-50% a súlyelosztás az első és a hátsó tengely között, ehhez társul egy joystickszerűen kapcsolható sebességváltó, elöl-hátul kettős keresztlengőkar, ami a lehető legjobb úttartást és a vezető számára a legtöbb visszajelzést jelenti. Gokartos vezetési élmény. Nagyon sok teszt van a kis Mazdáról az Interneten, én nem tudok olyanról, ahol ne dicsérték volna.

K: Milyen motorokkal szerelték?

V: NA-NB: 1,6 ill. 1,8 literessel, az NC 1,8 és 2,0 literessel. Az előbbiek 90-145 lóerő közöttiek, utóbbiak 126 és 160 lóerősek.

K: Nem kevés ez? Ma már a kiskocsik között is találunk jóval erősebbet.

V: Mire kevés? Lámpától lámpáig gyorsulgatni, autópályán lezavarni mindenkit a belső sávból – erre kevésbé alkalmas, de nagy meglepetéseket tud okozni. Az igazi lételeme a kanyargós szerpentin, meg az Euroring. Egyébként ezzel az autóval legális sebességtartományban ad hatalmas vezetési élvezetet. Ne feledjük, a legnehezebb verzió is alig több 1 tonnánál smile

K: Mivel japán autóról van szó, gondolom nem kell sűrűn javítani. De ha igen, akkor biztosan drága a szerviz.

V: Attól függ, te mit tekintesz drágának. 15.000 km-enként kötelező szerviz, esetleg kopó alkatrészek cseréje. Ha Mazda X. nevű márkaszervizbe hordod, akkor valóban más árfekvésben van a karbantartás. Azt szoktuk mondani, ez egy modern Zsiguli, nincs túlbonyolítva. Sokan maguk cserélnek rajta elkopott alkatrészeket. Az NB komplett szervizkönyve is megvan néhány klubtársunknál, ebből minden trükköt meg lehet ismerni.

K: Tényleg, van típushiba?

V: Most feladtad a leckét, nem tudok. Hopp, talán az NA-k gyújtáskábele, de egy közel 20 éves autónál ez megbocsátható. Egyébként Amerikában 500-600.000 km-t futott példányok is vannak, komolyabb hiba nélkül. Ha már használod, akkor előfordulhat, hogy a küszöbben megáll a víz, ami a tetőről folyik le. A kivezető nyílást kell megtisztítani, itt van leírás ezzel kapcsolatban.

K: Ha alkatrész kell, akkor honnan veszitek?

V: Két külföldi forrás van, itt az utángyártott és gyári termékekből lehet választani. IL Motorsport Németországból és MX-5 Parts Angliából. Futárszolgálattal maximum 3-4 munkanap alatt házhoz szállítják a csomagot. A klubtagok között is szokott lenni csoportos rendelés, ebben az esetben szétosztjuk a szállítási díjat. Csemegézz az alkatrészek között, s döntsd el, mennyire drágák ezek. Itthon a legtöbb alkatrész kereskedőnél is vásárolhatsz általában utángyártott dolgokat.

K: Vásárlásnál mire figyeljek?

V: Őrizd meg a hidegvéred! Ha kipróbálod, előfordul, hogy szerelmes leszel, aztán oda a józan ész. Az első randin csalódás is érhet, szerintem menj el egy klubtalira, ez majdnem minden héten szerveződik itt. Ott nézhetsz szép kocsikat, még meg is autóztatnak a tulajdonosok. Visszatérve az eredeti kérdésedre, nézesd át egy szervizben, ott kiderülhet sok minden. Az alkatrészárakat az előbb említett külföldi oldalakon megtalálod.

K: Vannak klímás és klíma nélküli darabok. Kell ez egy ilyen autóba? Elvégre ott van a menetszél.

V: Egyéntől függ. Országúton haladva nekem csak akkor kellett, amikor kint 35 °C felett volt a hőmérséklet. Városban, dugóban araszolva már kisebb hőfoknál becsuktam a tetőt és használtam a légkondit. Esőben, mivel elég pici az utastér, könnyen bepárásodnak az ablakok, ilyenkor is jó szolgálatot tesz. Több márkatárs egyáltalán nem hiányolja.

K: Ha megvettem a Mazdát és kevésnek találom a teljesítményt, akkor van chiptuning vagy valami „okosság”?

V: Ez állandó beszédtéma itt is. Chiptuning, direktszűrő, Uri Geller, egyéb vajákolások csak a „pszichológiai” lóerőt növelik. Ezt elég jól kitalálták a japánok, bele lehet tolni százezreket, igazán látványos javulás nem lesz.

K: sad

V: Na jó, a végére hagytam valamit, ami felvidíthat. Turbo és kompresszor kit létezik, ezzel 200-240 LE is könnyen elérhető. Pl. innen is lehet rendelni, meg az a IL Motorsport oldaláról. Általában a szűk keresztmetszet a sofőr maga. Értő kezekben a széria autó is nagy élvezet, pl. Wéber Gabi a következőt mondta ezen a rendezvényen:„Ezt az autót k. jó vezetni!” (Széria NC, 126LE!). Kezdd a futómű és a fék tuningjával, illetve gyakorolj a pályán, aztán ha ez sem elég, akkor jöhet a motor.

K: Akkor kötekszem kicsit. Ha ennyit ráköltök, akkor már BMW Z3 is kijön, kicsit többet hozzátéve Honda S2000. Azok gyári állapotban is hoznak lóerőt bőven.

V: Kinek a pap, kinek a papné. 1,5 millió körül jó állapotú NA kapható, amibe fokozatosan döntheted a pénzt, ha elégedetlen vagy. Kedvcsinálónak nézd meg ezt a videót. Kell az a hatalmas erő a mókához?

K: OK, OK. Mennyit eszik a kocsi?

V: Tiporva akár 10 liter/100km is lehet. A forgalom ritmusát kihasználva közlekedve 7-8 l a jellemző. De nekem például tavaly a Grossglockner úton hajtva 6,3 l volt a fogyasztás.

K: Úú, ez az út beszarás! Van még ilyen?

V: Stelvio pass, pl. De a közelben a Kőszegi-hg. osztrák oldala is Miata-kompatibilis smile

K: Na, ezt hagyd abba! Már most csorog a nyálam. Gyönyörű tájak! Tényleg, mennyi csomag fér a kocsiba?

V: Saját tapasztalat: 10 nap Toscana, 2 személy, minden nap váltás ruha, pulóverek, kabátok, tartalék túracipők, bakancsok, fényképező 3 optikával lötyögősen elfért. Kamaszlányok hajlamosak egy nyaralásra akár 10 pár váltás cipőt is vinni (nem vicc, megtörtént másik autóval). Ekkor dönteni kell, hogy a lány vagy a cipők maradnak. Szóval elég a hely.

K: Csomagokról jut eszembe, nem vágják fel a tetőt? Lopással mi a helyzet?

V: Lopásról nem tudunk. Ennek az lehet az oka, hogy kevés eladó autó van piacon, ezért könnyen kiszúrható. Alkatrésznek szintén nehéz értékesíteni a szűk kereslet miatt. Külföldön meg inkább a drágább autókat keresik, de ez csak spekuláció. Tetőt már vágtak fel, szerencsére ritka az ilyen.

K: Jaj, a tetőről jut eszembe! Egyszer láttam coupét is, ez valami spéci darab?

V: Nem, télire kemény tetőt is lehet rá rakni, ekkor valóban olyan mint egy coupé.

K: Télen? Nem rakjátok le akkor?

V: Ez is olyan, mint a többi autó, használható télen is, oda kell figyelni bizonyos sajátosságokra. 
A műbőr jellegű tetőt +10 °C alatt nem szabad nyitogatni, a vászon nem ennyire kényes. Ha sózott utakon járunk, minél hamarabb lemosni/lemosatni a kocsi alját. Egyébként nem is rossz móka télen nyitott tetővel fenyőfát hazaszállítani.

K: Télen nem okoz gondot a hátsókerékhajtás? Az nem veszélyes?

V: Veszélyes? Akkor kezdődik a móka, amikor csúszik. Csak jó gumi kell hozzá. Hamar meg lehet szokni az élvezetet, nem kell aggódni.

K: Még egy kérdés a végére: nem pici ez belül?

V: Általában mindegyikre igaz, hogy kb. 190 cm-es magasságig elférnek benne az emberek. 
Egyébként meg nyomás kipróbálni egyet, ha jót akarsz magadnak!

©2024 Magyar MX-5 Klub - © Minden jog fenntartva!

KAPCSOLAT

Küldés folyamatban

Bejelentkezés

vagy    

Forgot your details?

Create Account